Jak najlepiej jeść czosnek, aby sprzyjał on naszemu zdrowiu.

cze 9, 2021 by

Jak najlepiej jeść czosnek, aby sprzyjał on naszemu zdrowiu.

Czosnek pomimo swojego niezbyt przyjemnego zapachu, a także ostrego smaku jest od wielu lat szeroko stosowany w medycynie ludowej oraz w gastronomi. Nadaje potrawom smak i aromat, dodawany jest do marynowania mięs, doprawiania sałatek, sosów, jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw nie tylko kuchni polskiej, ale na całym świecie. Nikt nie wyobraża już sobie pizzy bez sosu pomidorowego, w którym nie może zabraknąć czosnku!
Bliskim kuzynek główki z białymi ząbkami jest czosnek niedźwiedzi, który posiada te same właściwości, jednak występuje w formie zielonych, drobnych płatków.
Właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, którymi charakteryzuje się czosnek, uczyniły z niego przyprawę bardzo często stosowana przy przeziębieniach infekcjach bakteryjno-wirusowych. Czosnek wzmacnia organizm i pomaga pozbyć się z niego chorobotwórczych drobnoustrojów, jak jeść czosnek na przeziębienie aby najskuteczniej pozbyć się problemów zdrowotnych?
Aby wspomóc walkę z przeziębieniem, najlepiej jest spożywać czosnek na surowo, w takiej postaci zachowuje on wszystkie swoje walory zdrowotne oraz uwalnia swój najważniejszy składnik allicynę.

Jak jeść czosnek na przeziębienie

W naszym kraju najpopularniejsze przy przeziębieniu jest picie mleka z miodem i czosnkiem, a także spożywanie go w formie kanapek i dodawanie do syropu cebulowego. W jaki inny sposób można jeszcze przemycać czosnek w codziennej diecie, aby pomóc sobie w leczeniu przeziębienia?
– Mleko z czosnkiem,
– Kanapka z czosnkiem,
– Syrop z czosnku,
– Woda czosnkowa,
– Dania z czosnkiem,
– Surowy ząbek czosnku w całości,
– Do posypania gotowych dań,
– Podsmażony na maśle,
– Pieczony w łupinkach,
– Kiszony,
– Dodawany do dipów.

Czosnek posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i witamin, m.in. witaminę A, C, E, selen, siarka, mangan, żelazo jednak warto pamiętać, że każda nawet najmniejsza obróbka termiczna pozbawia go ich. Najwięcej korzyści zdrowotnych uzyskujemy z warzyw spożywanych na surowo, podobnie jest z czosnkiem, który króluje na stołach kuchni śródziemnomorskiej, razem z oliwą z oliwek, czyniąc ją jedną z najzdrowszych kuchni świata.

Related Posts

Tags