Smalec z jabłkiem i tymiankiem.
Smalec na chleb
Smalec większości z nas kojarzy się z tłustym daniem jedzonym przez naszych przodków. Jest to szczególnie Popularny Posiłek wśród ludności wiejskiej, która bardzo często czerpie inspirację z kultur żyjących wcześniej na danych terenach. Smalec jest również często wykorzystywanym tłuszcze do smażenia oraz przygotowania takich potraw jak pączki. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, iż odpowiednio przygotowany może stać się świetnym dodatkiem do kanapek. Zazwyczaj łączony jest on z ogórkiem kiszonym i świeżym chlebem, jednak my dziś chcielibyśmy przedstawić państwu inny przepis na Smalec. Będzie to Smalec z jabłkiem i tymiankiem, warto go wypróbować i nadać tej popularnej przekąsce zupełnie nowego charakteru.
Składniki
Aby wykonać nasz Smalec musimy przygotować 0,5 kg słoniny, około 300 g kiełbasy, jedno duże, soczyste Jabłko, łyżeczka świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego tymianku, jedną słodką cebule oraz sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
Samo przygotowanie smalcu jest dość prostym zadaniem. Najpierw należy zmielić słoninę i kiełbasę w maszynce do mielenia mięsa. Następnie obrać cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Zmieloną słoniny przekładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy aż do momentu jej rozpuszczenia. Pamiętajmy o tym, aby zawartość garnka pomieszać od czasu do czasu, idealny efekt powinniśmy uzyskać po około godzinie. Na patelni smażymy cebule i zmieloną kiełbasę, następnie przelewamy na nią rozpuszczono słoniny i wszystko mieszamy. Obieramy Jabłko i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do smalcu wraz ze świeżym lub suszonym tymiankiem. Całość smażymy przez około pięć lub 10 min, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowane Smalec przelewamy do przygotowanych wcześniej misę czek i odstawiamy je do stężenia. W ten sposób przygotowany Smalec przechowujemy w lodówce. Możemy podawać go ze świeżo upieczonym chlebem, dzięki czemu uzyska on jeszcze więcej pysznego aromatu. Jesteśmy pewni, że zachwyci on wasze podniebienia.